Poedercoating geeft kleur!

Poedercoating

De meeste metalen kunnen oxideren. Dit is niet altijd een probleem voor de mechanische eigenschappen van metaal. Bij metalen en legeringen die voor een groot deel uit ijzer bestaan is dat anders. Roest is een vorm van oxide die het onderliggende materiaal wel aantast en dus ook de mechanische eigenschappen van het staal. Om die reden worden er veel producten beschermd tegen roestvorming door een extra laag aan te brengen. Poedercoating is een goede manier om metalen te beschermen tegen oxidatie en objecten een gewenste kleur te geven.

POEDERCOAT PROCES

Hoe wordt poedercoating aangebracht?

Poedercoating is het aanbrengen van een beschermlaag op metalen. De poeder wordt aangebracht in een speciale spuitruimte. Het poeder kan vele verschillende kleuren hebben. Ook de dikte van de coating kan nader bepaald worden. De dikte is afhankelijk waar het metaal voor wordt gebruikt.

Het poeder wordt elektrostatisch geladen, hierdoor kan het poeder zich goed hechten op producten van metaal mits het goed zuiver is en ontvet. Metalen objecten hebben een bepaalde aantrekkingskracht, deze ontstaat doordat het object tijdens het poedercoaten geaard is. Het poeder krijgt door middel van het spuitpistool een negatieve lading mee. Hierdoor wordt het poeder naar het geaarde metaal getrokken en wordt er een laag aangebracht.

Na het aanbrengen van de coating wordt het product naar een oven gebracht. Het object wordt verhit tot c.a. 190 graden Celsius. Op deze temperatuur wordt het poeder vloeibaar en ontstaat er een laag van gesmolten poeder dat een beschermende coating vormt. Deze laag van gesmolten poeder wordt vervolgens afgekoeld en zo wordt de laag hard.

De voordelen van poedercoating
Een poedercoating vormt een goede bescherming omdat het hard wordt en goed verdeeld kan worden over het metaal. Ook biedt poedercoating de mogelijkheid om speciale kleureffecten te creëren. De poeders bevatten geen schadelijke oplosmiddelen en dat is ook een groot voordeel. Poederresten kunnen vaak worden hergebruikt, daardoor is het afval vaak zeer gering en dus een heel stuk milieuvriendelijker dan lakwerk.

Wat kan er voorzien worden van poedercoating?
Eigenlijk kunnen we alle metalen objecten poedercoaten. Met onze poedercoat faciliteit kunnen wij lengtes tot en met 4 meter behandelen. Denk hierbij aan industriële onderdelen, automotive onderdelen of andere metalen objecten zoals bijvoorbeeld een poort, staalconstructies, machines maar ook velgen zijn uitermate geschikt om te poedercoaten.

Voor vele bedrijven in de regio van de Brabantse Kempen voorzien wij seriewerk aan poedercoatings. Ook initiële opdrachten of particulieren kunnen bij ons terecht.

IMPRESSIE WERK
REFERENTIES
Menu